Cavia


Huisvesting

Minimale afmeting verblijf voor 2 cavia’s 100x50x50cm ( voor elke cavia meer moet je 20% van het oppervlak er bij rekenen.)

Je kunt cavia’s binnen of buiten huisvesten. Huisvesten buiten kan het beste alleen met warm weer omdat cavia’s gevoelig zijn voor luchtweg aandoeningen (bijv. longontsteking) 

 

Groepsdier

Cavia’s zijn groepsdieren. Dus het houden met soortgenoten is belangrijk. De beste combinatie is een gecastreerd beertje (om een nestje te voorkomen) met een zeugje. 2 of meerdere zeugjes kunnen eventueel ook samen maar dan wel het liefst van jongs af aan. Liefst geen beertjes samen houden. Je hebt geen garantie dat het goed gaat. Verder is het belangrijk om te weten dat je nooit zomaar 2 voor elkaar onbekende cavia’s bij elkaar kunt zetten. Eerst langzaam aan elkaar laten wennen is erg belangrijk.

 

Konijnen en cavia's samen?

Cavia’s zijn meestal erg vrolijke en actieve groepsdieren. Het is beter om geen cavia’s en konijnen samen te houden. Cavia's en konijnen hebben een eigen manier van communiceren. Beide soorten hebben hun eigen lichaamstaal en communicatie. Wanneer een cavia en een konijn samen worden gehuisvest zullen ze elkaar wellicht tolereren maar elkaar begrijpen zal nooit lukken. Voor het gedrag van konijnen verwijzen wij u door naar de pagina Konijnen Communicatie.

Meer informatie over cavia gedrag is te vinden op: Gedrag van de Cavia.

 

Bodembedekking

Op de markt zijn heel veel soorten bodembedekkers voor knaagdieren verkrijgbaar. Voor de cavia kan je het beste een stof vrije bodembedekker nemen (bijvoorbeeld hennepvezel of een bodembedekker op basis van papier(Back 2 nature, Joris Card N Card.) Een nieuwere bodembedekker die ook geschikt is voor cavia’s is Joris kokosbedding. Verder kan je ook een laag stro toevoegen. Houtvezel wordt veel gebruikt maar let hier bij op hoe erg het stoft! Vocht opnemende fleece (dekens) kunnen ook als bodembedekking worden gebruikt.

 

Voer/water

Ook moet er een voerbakje aanwezig zijn in het verblijf. Voor de water voorziening kan gebruik gemaakt worden van een drinkfles of een waterbakje. Een drinkfles is hygiënischer! Zit er alg in de drinkfles? Schoonmaken kan op de volgende manieren:

  • Droge rijst: doe wat droge rijst in de fles, heet water toevoegen en schudden maar!
  • Bruistablet: los ongeveer een kwart bruistablet( bijv. voor kunstgebitten) op in heet water in de fles. Even schudden.
  • Voor beide methodes geld dat het het beste is om even te weken.

 

Speelgoed

Om de dieren bezig te houden kun je ze speelgoed geven. Mogelijk speelgoed kan zijn een hooi bal of een beloningsbal (gevuld met biks). Andere leuke speeltjes zijn mandjes, tunnels, wilgenbruggen etc. 

 

Knagen

Cavia’s hebben van nature de behoefte om te knagen dit kan door middel van knaagtakken zoals bijvoorbeeld: wilg, hazelaar, berk of fruitbomen zoals takken van de appelboom.

Schuilen: verder moeten er voldoende schuilplekken in het verblijf aanwezig zijn. Bij voorkeur altijd eentje meer dan het aantal dieren. Dit om er voor te zorgen dat de dieren kunnen kiezen.

 

Temperatuur

Behaarde cavia’s: tussen de 18 en 21 graden Celsius.

Haarloze cavia’s (Skinny cavia): tussen de 22 en 24 graden. (je kunt ook een slaapzakje in het verblijfleggen om te zorgen voor extra warmte). Niet buiten huisvesten dit is te koud!

Verder mag de temperatuur niet boven de 26 graden Celsius uitkomen omdat cavia’s snel oververhit raken.

 

Verdere eisen aan het cavia verblijf:

  • niet in de volle zon staan
  • niet op de tocht
  • wind dicht zijn
  • goed isoleren
  • niet te dicht bij geluidsinstallaties (veroorzaakt stress)

Verzorging 

Dagelijks

Vers voer en water. Voldoende hooi?, groenvoer. Eventuele vieze plekken uit het hok/verblijf verwijderen.

 

Wekelijks

Minimaal 1 keer per week het verblijf schoonmaken. Dus alle bodembedekking er uit en schoonmaken met schoonmaakmiddel (azijn, allesreiniger.)

 

Ontsmetten

Ontsmetten doen we wanneer er een zieke cavia in het verblijf heeft gezeten. Ook bij overlijden adviseren wij het verblijf te ontsmetten zeker als hier weer nieuwe dieren in gehuisvest worden. 

Als er een zieke of dode cavia in het verblijf heeft gezeten is het noodzakelijk om het verblijf te ontsmetten, dit kan met middelen zoals bleek (chloor), Halamid of stalreiniger gedaan worden. Houdt je tijdens het ontsmetten aan de geldende veiligheidsvoorschriften (zie hiervoor de verpakking van het desbetreffende middel.)

Voeding

Biks of gemengd voer?

In de dierenspeciaalzaak zijn biks en gemengd voer te koop. Het grote voordeel aan biks is dat de Cavia in een keer de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Een mengvoeder is in de meeste gevallen een mix tussen granen en biks (de bruin groene staafjes). De cavia vist dan alleen de lekkere hapjes eruit we noemen dit ook wel selectief eten. Een Cavia dat selectief eet krijgt niet alle benodigde voedingsstoffen binnen. Op langere termijn kan dit zorgen voor tekorten en gezondheidsproblemen. 

In biks zitten alle essentiële voedingsstoffen in een brok. Door biks te voeren krijgt de cavia in een keer alle benodigde voedingsstoffen binnen. 

Verder moet een cavia onbeperkt hooi kunnen eten. Hooi: kan worden aangeboden in een ruif of in een hooi bal. 

 

Vitamine C

Cavia's maken geen vitamine C aan, daarom is het belangrijk dat ze hier voldoende van binnen krijgen (namelijk 20 gram per kilo lichaamsgewicht voor een volwassen cavia.) Deze toediening kan doormiddel van een tabletje of door middel van vitamine C druppels toe te voegen aan het drinkwater. In veel krachtvoeders (biks speciaal voor de cavia) zit al vitamine C toegevoegd. In de meeste algemene knaagdiervoeders is dit niet het geval. Verder geven we cavia daarnaast dagelijks groenvoer zoals bijvoorbeeld: andijvie, wortel, witlof, paprika. Fruit mag ook maar dan het liefst met mate. Voorbeelden van geschikt fruit voor de cavia zijn:  appel, peer, banaan, aardbei etc.