Verzorging


De vacht en huid

Kortharige konijnen moeten vooral tijdens de ruiperiode worden geborsteld. Langharige konijnen moeten we regelmatig borstelen om klitten in de vacht te voorkomen. Controleer daarom dagelijks de klitten en haal deze er voorzichtig uit. Let hierbij op dat u het konijn geen pijn doet. Een gezonde konijnen vacht sluit mooi aan en glanst. De huid van een konijn moet vrij zijn van wondjes of beschadigingen. 

 

De nagels

Ook de nagels moeten we regelmatig knippen bij het konijn. Net als bij mensen groeien de nagels van konijnen gewoon door. Knip de nagels van uw konijn altijd met zn. tweeën. Zorg dat een persoon het konijn goed vast houd, de tweede persoon kan dan rustig knippen.

Het kan zijn dat een konijn hele donkere of zelfs zwarte nagels heeft. Knip dan alleen het uiterste puntje er af. Bij konijnen met lichtere nagels zien we een rood bloedvat lopen, we noemen dit ook wel het leven. Knip altijd een stukje van het leven af. Konijnen met donkere nagels hebben ook een leven in de nagel lopen, maar vanwege de donkere kleur is deze niet tot nauwelijks waar te nemen. 

 

De Tanden

In tegenstelling tot wat veel mensen denken behoren konijnen niet tot de familie van de knaagdieren maar tot die van de haasachtigen. Konijnen hebben namelijk achter hun voorste tanden twee extra tandjes. Deze worden ook wel de stifttanden genoemd. De tanden van een konijn blijven door groeien. Om te lange lange tanden te voorkomen kunt u het beste uw konijn knaagmateriaal aanbieden. Het gebruiken van een knaagsteen raden wij echter af omdat konijnen een afwijkend calcium metabolisme hebben. Een teveel aan calcium wordt niet in het konijnenlichaam opgeslagen maar uitgescheiden via de urine. Het teveel aan calcium kan blaasproblemen veroorzaken zoals blaasstenen en blaasgruis. Dit is erg pijnlijk en lastig te behandelen. Doordat knaagstenen in verhouding dus veel calcium bevatten richten ze meer schade aan dat ze goed zullen doen. Daarnaast slijten de tanden niet door het gebruik van een knaagsteen. Aan de meeste knaagstenen is tot wel 20% extra aan calcium toegevoegd.

 

Alternatieven voor de knaagsteen

In principe heeft een konijn voldoende aan alleen het hoofdvoer. Maar omdat knagen behoort tot een van de levensbehoeftes van het konijn, is het wel noodzakelijk om ze knaagmateriaal aan te bieden. Natuurlijke alternatieven zijn takken van een appel of wilgenboom. Eens een keer iets anders proberen dan boom takken? Probeer dan eens een wilgenbrug of een wilgenrol.

 

Het konijnenhok

Maak ook minimaal 1x per week het konijnenhok schoon. Wanneer het hok begint te stinken bent u eigenlijk al te laat. Met schoonmaak azijn kunt u de urine plekken makkelijk uit het hok verwijderen.

 

Dagelijks

- Het water verversen.

- Voeren.

- Zorgen voor onbeperkt hooi.

- De bodembedekking verschonen in de toiletbakken.

 

 

 

 

Meer informatie is te vinden via onderstaande links: