Chinchilla


Huisvesting

Groepsdier

Chinchilla's zijn echte groepsdieren en zullen echt wegkwijnen wanneer zij alleen worden gehouden. Zet nooit zomaar twee chinchilla's bij elkaar. Laat de dieren eerst altijd in een neutrale omgeving rustig aan elkaar wennen. Vooral vrouwtjes willen onderling nog wel eens gaan vechten. Blijf er altijd bij wanneer u net twee nog niet gewende chinchilla's bij elkaar hebt gezet. 

 

Afmetingen

In de natuur springt de chinchilla graag van rots naar rots zorg daarom dat het verblijf minimaal 1,5 meter groot is. Let wel op dat de maximale afmetingen tussen de platformen niet groter is dan 0,5 meter. Dit omdat de dieren dan niet diep kunnen vallen. Het bodemoppervlak moet voor twee chinchilla's minimaal een vierkante meter zijn. Groter is altijd beter omdat chinchilla's de ruimte moeten hebben om te rennen en springen. Chinchilla's hebben geen nagels waarmee zij zich vast kunnen houden. Zorg daarom dat alle oppervlakken een stabiele ondergrond hebben.

 

Kooi

Houd er bij het kiezen van een kooi rekening mee dat chinchilla's echte knagers zijn. Wij adviseren daarom een metalen kooi met minimaal een dichte kant zodat de dieren zich beschut voelen. Chinchilla's voelen zich het meest prettig bij een temperatuur tussen de 18 en 25 graden. Chinchilla's kunnen namelijk slecht tegen hete temperaturen. Zet de kooi daarom niet op een plek in de volle zon. De ideale relatieve luchtvochtigheid (rv) ligt tussen de 30 en 60% in. Bij een te hoge rv kunnen chinchilla's vacht problemen ontwikkelen. Verder moet er in het verblijf een zandbak aanwezig zijn met chinchillazand. De dieren baden in het zand om hun vacht schoon te houden. De bak moet zwaar zijn en groot genoeg zodat de dieren er in kunnen rollen. Takken hebben zowel een functie als knaag en klimmateriaal. Geschikte takken zijn: wilg, beuk of takken van fruitbomen. Tot slot moet er natuurlijk ook een drinkflesje en een voerbakje aanwezig zijn. Let er met alle materialen op dat deze makkelijk schoon te maken zijn. Chinchilla's knagen overal aan dus zorg dat er geen plastic materialen in de kooi aanwezig zijn.

 

Bodembedekking

Kies een bodembedekker die niet al te stoffig is en die niet gaat klonteren zodra deze in aanraking komt met ontlasting. Dit laatste geeft gevaar voor verstopping als de dieren de klompjes bodembedekking inslikken. Geschikte bodembedekkers zijn: materiaal op basis van mais of beukensnippers.  

Voeding

Chinchilla's hebben een erg gevoelige spijsvertering. Daarom is het extra belangrijk dat zij de juiste voeding krijgen.  Het liefste met veel vezels en weinig vocht toegevoegd. Chinchilla pellets hebben de voorkeur tegen over een gemengd voer. De chinchilla kan dan selectief gaan eten. Selectief eten houd in dat de chinchilla alleen de lekkere dingen eruit gaat eten. In chinchilla pellets zitten alle voedingsstoffen die een chinchilla nodig heeft. Voer of snacks met te veel suiker, vet of te veel eiwitten kunnen de dieren erg ziek maken. Gebruik vanwege het gevoelige spijsverteringsstelsel geen voer dat ook voor andere knaagdieren is bestemd. Geschikte snackjes zijn: een kleinstukje gedroogde appel of een rozijntje. Een stukje rozenbottel of een klein stukje paardenbloemblad zijn ook geschikt. Geef altijd alleen maar gedroogd fruit en dus geen vochtige fruit of groente soorten.  Wanneer u er voor kiest om van voer te wisselen doe dit dat heel erg geleidelijk. Daarnaast moet er natuurlijk altijd vers drinkwater aanwezig zijn. 

Daarnaast eten chinchilla's hooi, dit mag onbeperkt ter beschikking staan.

 

Wel of geen knaagsteen?

NEE!, deze veroorzaken blaastenen omdat de chinchilla gewend is aan een kalkarme voeding. 

 

Natuurlijke alternatieven voor de knaagsteen

Takken van de wilgenboom of van fruitbomen zijn wel geschikt voor chinchilla's. 

Verzorging

Kooi

Observeer dagelijks het gedrag van de chinchilla. De uitwerpselen moeten langwerpig, droog en stevig van structuur zijn.  Afwijkende keutels bijvoorbeeld van een te zachte structuur wijzen op problemen. Vervang minimaal een keer per week de bodembedekking van de kooi. Voer de dieren dagelijks, en geef ze ook vers drinkwater. Reinig regelmatig ook het voerbakje en drinkflesje. Maak een keer per maand de hele kooi goed schoon. Wanneer de zandbak standaard in het verblijf aanwezig is adviseren wij om deze dagelijks even uit te zeven. Zo blijft de zandbak mooi schoon en zullen de chinchilla's niet perongeluk in hun eigen ontlasting gaan lopen rollen. 

 

Hanteren

Chinchilla's die het gewend zijn om te worden opgepakt zijn vrij makkelijk te hanteren. We pakken de chinchilla rond de schouders en ondersteunen hem met de andere hand terwijl de staart zo dicht mogelijk bij de staart wortel wordt gepakt. Pak de chinchilla nooit maar dan ook nooit alleen beet bij de staart. Chinchilla's bijten van nature niet snel, maar op het moment dat zij zich bedreigd voelen kunnen ze echter wel gaan bijten!