Voeding


Hooi

Konijnen zijn herbivoren en hebben daarom behoefte aan veel vezels. Deze vezels zitten vooral in ruwvoer zoals hooi. Het is belangrijk uw konijn daarom dagelijks onbeperkt te voorzien van vers hooi. In stro zitten ook veel voedingsvezels maar de voedingswaarde hiervan ligt lager dan bij hooi.

 

Groentes en kruiden

Niet elke groente is geschikt om te geven aan konijnen. Groenten zoals kolen en prei kunnen gasvorming veroorzaken bij het konijn voer deze groentes dus alleen in kleine hoeveelheden en met mate. Maar er zijn gelukkig genoeg groentes die uw konijn wel veilig kan eten voorbeelden zijn: witlof, andijvie, radijs , bleekselderij en wortel. In wortel zit relatief veel suiker hierdoor is het verstandig om hier alleen kleine stukjes van te voeren. Geschikte kruiden zijn o.a. peterselie en munt.

 

Biks of gemengd voer?

In de dierenspeciaalzaak zijn biks en gemengd voer te koop. Het grote voordeel aan biks is dat het konijn in een keer de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Een mengvoeder is in de meeste gevallen een mix tussen granen en biks (de bruin groene staafjes). Het konijn vist dan alleen de lekkere hapjes eruit we noemen dit ook wel selectief eten. Een konijn dat selectief eet krijgt niet alle benodigde voedingsstoffen binnen. Op langere termijn kan dit zorgen voor tekorten en gezondheidsproblemen. 

 

In biks zitten alle essentiële voedingsstoffen in een brok. Door biks te voeren krijgt het konijn in een keer alle benodigde voedingsstoffen binnen. Het is daarom verstandig om voor biks te kiezen waar een hoog gehalte ruwe celstof in verwerkt zit ( vezels) kijk voor meer informatie bij de Analyse ver gelijker. Een volwassen konijn heeft genoeg aan 20 gram biks per kg lichaamsgewicht. Houd hierbij ook rekening met de leefwijze van het konijn: een actief konijn wat buiten zit heeft meer biks nodig dan een rustig konijn dat binnenshuis gehouden wordt.

 

Fruit

Geschikte fruitsoorten voor konijnen zijn o.a. appel, banaan, aardbei en meloen. In fruit zitten veel suikers verwerkt en zijn daardoor echte dikmakers voor konijnen. Fruit kan prima gegeven worden mits dit in kleine hoeveelheden gebeurt.

 

Extraatjes

Extraatjes zoals snacks zijn natuurlijk harstikke lekker maar het zijn wel dikmakers. Af en toe wat extra's geven zoals een snack kan prima maar ook hiervoor geld doe dit met mate. Er zijn in de dierenspeciaalzaak verschillende soorten snacks voor konijnen verkrijgbaar.

 

Knagen

Knagen is heel erg belangrijk voor een konijn. Konijnen hebben namelijk tanden die blijven door groeien door te knagen slijten deze tanden af. De meeste konijnen vinden het dan ook heerlijk om op bijvoorbeeld een wilgen of appeltak te knagen. Naast dat de tanden slijten door te knagen levert dit proces ook extra vezels op.

 

Water

Voorzie uw konijn dagelijks van vers water!

 

Voedselpiramide van het konijn:
1. Het hoofdvoer van een konijn bestaat uit hooi/grassen.
2. Groentes en de kruiden.
3. Droogvoer (biks of gemengd).
4. Fruit.
5. Extraatjes.

 

 

 

Voedingspiramide

Meer informatie is te vinden via onderstaande links: